Безплатна доставка над 500.00 лв | Лесно връщане на продукти до 30 дни | Телефон 0700 70 555
Категории

0

Категории

Как да се борим срещу разпространението на коронавируси и бактерии?

Дата: 2020-11-18

ТАНГРА стартира производство на нов вид въздухопречистватели и стерилизатори на въздуха

 

Тази есен, вентилацията беше добавена към препоръките на Световната Здравна Организация (СЗО) за намаляване разпространението на Коронавирус SARS-CoV-2 (Covid-19). Но какво можете да направите, ако стаите имат твърде малко прозорци, ако те са неотваряеми или пък навън е твърде студено? Тогава, наред с механичната вентилация с пресен въздух, въздухопречиствателите могат да помогнат. Аптеки, търговски обекти, офис и бизнес сгради вече обмислят покупки на такива продукти. Търсенето вече се засилва.

 

С настъпването на зимните месеци хората прекарват все повече време в затворени пространства. Енергоспестяващата механична вентилацияс подаване на пресен въздух започва да играе важна роля на оръжие за борба с разпространението на аерозоли и вируси в помещенията. За съжаление, такива инсталации са изградени на малко места, а също и тяхната поддръжка през годините не е била на необходимото ниво.

 

В Германия, няколко федерални провинции популяризират висококачествени въздухопречистватели за учебни стаи, детски градини и обществени сгради. Само за училища и детски градни се очаква да бъдат поръчани между 40 и 50 хил. Устройства. Същото се случва и в много други европейски държави. Тези уреди представляват интерес и за ресторанти, офиси и аптеки. Търсенето се увеличава, но може ли инсустрията да достави такива устройства? Има ли специфични места, които могат да доведат вместо до подобрение до проблеми?

 

В Европа има няколко компании рабодещи в разработването на такива устройства. В България, ТАНГРА разработи въздухопречиствател, който използва студена стерилизация за борба срещу вируси, гъбички и бактерии. TANGRA AirSterilizer използва три степени на пречистване на въздуха:

  • Първичен филтър – ePM 10 50%, съгласно новият стандарт ISO 16890.
  • НЕРА филтър – H13 (DIN EN 1822), който улавя до 99.95% от вирусите и бактериите.
  • UV-C облъчване, което гарантира убиване на спорите на бактериите до 99.97%.

Срокът на производство и доставка на еквивалентен продукт от Германия, Италия или Испания би бил четири седмици. Голяма част от съоръженията, произвеждани в тези държави са ограничени само до механична филтрация, чрез въздушни филтри (F7 + HEPA филтър). ТАНГРА подсигуряват освен първичен филтър и НЕРА филтър, също така и UVGI облъчване. Също така, компонентите за производство са налични в склада на дружеството и имат складови наличности на въздухопречистватели, което дава на клиентите много по-кратки срокове.

 

Какво трябва да знаят потребителите? Всичко от което се нуждаете е събрано в устройство с размерите на хладилник.

 

На пазара в България има множество въздухопречистватели, използващи различни технологии.

 

Някои използват въздушни НЕРА филтри. Когато преди такъв тип филтри няма предварителен филтър, това води до бързо запушване на НЕРА филтъра и честа подмяна на консумативи.

 

Друг тип устройства вентилират и облъчват въздуха с UV-C лъчи. Изключително важно е да се знае, че UV-C лъчите са опасни за човешката кожа и очи. По тази причина тези UV-C лампи трябва да бъдат затворени в корпуса на устройството. Също така, дължината на вълната трябва да бъде над 200nm, за да няма образуване на излишно количество озон. В малки количества озонът е полезен за човек, но при въздухопречиствател, който работи нон-стоп докато има хора в помещенито може да се образува прекалено голямо количество и той да бъде вреден за обитателите.

 

Добра предпоставка за избор на продукт би било, ако е изпитан и притежава сертификат от трета страна (лаборатория/сертифициращ орган), който да гарантира за безопасност и качество на продукта. Декларацията за съответствие също трябва да бъде придружаваща продукта.

 

Разбира се, важно е да можете лесно да намирате резервни филтри или консумативи за пречиствателя. Някои от производителите използват да печелят много от резервни части и консумативи, тъй като клиента вече е закупил техен продукт. От екипа на фирма ТАНГРА гарантират лесна и бърза подмяна на филтрите, тъй като те са стандартни въздушни филтри с размери, предлагани от всички производители или вносители на филтри.

 

При избор на въздухопречиствател или въздушен стерилизатор е важно да се подбере устройство спрямо помещението, в което ще рабори. В Германия се препоръчва между 4 и 6 кратен въздухообмен на час, т.е. да обработи поне 4 пъти въздуха в помещението. Ако помещението е 50 кв. м. и височината е 2.6 м., това прави 130 куб. м. или съоръжението трябва да обработва между 520м3/ч. и 780м3/ч. При избор на продукта е важно да видите пълната техническа документация и дебита на обработван въздух.

 

„Разработването на това устройство за пречистване и стерилизация на въздуха не беше ракетна наука за нас. Запознахме се добре с подходящите препоръки на Световната Здравна Организация, Университета Johns Hopkins и Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията. Използвахме съществуваща технология от болниците и чисти стаи и я адаптирахме към съоържение, което да е самостоятелно стоящо в помещения. В дългосрочен план, устройствата за пречистване на въздуха ще се борят освен с коронавирусите, също така и с вече разпространените гъбички, вируси и бактерии, прах и алергени.“ каза г-н Иван Армянов, управител търговски отдел на „ТАНГРА – АВ“ ООД.

 

Повече информация за устройствата, можете да откриете на www.airsterilizer.eu.

Въздухопречиствателите TANGRA AirSterilizer 07 могат да бъдат финансирани чрез европейските програми за подобряване и адаптиране на работната среда в контекста на Covid-19.

 

ДРУГИ НОВИНИ

Марки